Časopis 100+1 slaví 60 let a má letní dárek pro celou rodinu!

Časopis 100+1 slaví 60 let a má letní dárek pro celou rodinu. Novou stoplusjedničku najdete v trafikách, přibalte si ji s sebou na dovolenou!

19.06.2024 - David Bimka



Vážení čtenáři, nenechte si ujít letní 100+1: Byl Leonardo da Vinci, jeden z nejlepších malířů všech dob, architekt, myslitel a konstruktér, geniálním vizionářem, nebo jen geniálním plagiátorem?  Které jeho vynálezy mohly skutečně fungovat? Je mimochodem s podivem, že tento talentovaný muž postrádal jednu zásadní vlastnost, bez níž se jinak úspěšný tvůrce neobejde – neutuchající píli. 

Nekonečné přípravné studie a snaha vše dokonale promyslet se staly jedním z důvodů, proč po sobě zanechal jen několik děl. Bezpečně víme pouze o jeho osmi obrazech. Leonardovu „lenost“ kritizovali už jeho kolegové a traduje se historka z jeho setkání s Michelangelem, který prý během hádky vykřikl: „Ani jsi nedokázal odlít sochu koně a vše jsi musel vzdát!“ Byl Leonardo lenoch? Možná. Rozhodně byl ovšem geniální lenoch!

Když stoplusjednička v roce 1964 startovala, psala o Beatles a ptala se, jestli „brouci“ nejsou módní záležitostí na dvě sezony. Dnes víme, že se stali legendami a jejich nahrávky tvoří zdroj nekončícího byznysu. Nyní možná sledujeme vznik dalšího fenoménu. Muziku Taylor Swift nemusíte poslouchat, natož ji milovat, ale jedno americké zpěvačce a písničkářce upřít nelze: Její současné celosvětové turné je tím největším, co svět zažil od dob Beatles.

Rozdáváme radost z poznání už 60 let... nenechte si novou 100+1 ujít!

P. S. To není vše, letní 100+1 je opravdu nabitá: Jak poznat lháře? Nejnovější výzkum pomůže osvětlit, proč si většina v odhalování nepravd vede špatně. Ačkoliv se světová populace rozšiřuje, růst zvolna zpomaluje a blíží se bod, kdy nás začne ubývat. Začíná vymírání lidstva? 

Kaldera Ngorongoro představuje pomyslný ztracený svět a díky své jedinečnosti se zařadila mezi přírodní divy. Lokace, kde se natáčely nejslavnější snímky 20. století, se proměnily v turistické magnety. Některé však pomalu mizí. V minulosti hrdí Asturijci jako první odrazili vlnu arabských nájezdníků, dnes však jejich provincie stárne a uvadá. Rio Grande do Sul ztělesňuje tak trochu jinou Brazílii: Většinu území tvoří pampy a obyvatelé jsou převážně bílí. 

Podle meteorologů se loňské léto zapsalo do historie jako nejteplejší na severní polokouli za poslední dva tisíce let. Překoná jej letošní? Železárny Engelsberg se v 17. století staly motorem rozvoje Švédska. Úžasné hutě tvoří pomník technického umu. Ve srovnání se zrakem je čich mnohem slabší smysl… Nebo ne? Nejnovější studie ukazují, jak moc jsme na něm závislí. 

Novou stoplusjedničku s dárkem hledejte v trafikách!

100+1 zahraniční zajímavost 12/2024


Další články v sekci