100+1 rozdává RADOST Z POZNÁNÍ už 60 let. Přibalte si ji na dovolenou!

Potěší vás poutavé reportáže z celého světa, z renomovaných zdrojů jako jsou BBC Science Focus, New York Times nebo Washington Post + křížovky navíc.

19.08.2024 - David Bimka



Vážení čtenáři, nenechte si ujít letošní nejlepší 100+1 s křížovkami navíc. Římané kdysi na jižní Moravě vybudovali rozlehlý tábor. Jak málo chybělo k tomu, aby se naše území stalo součástí římské říše? Donedávna se množství energie obsažené v jídle měřilo docela kuriózně, a sice spalováním potravin. Dopravní lodě se vracejí k plachtám, které však v moderní podobě připomínají spíš křídla letadel. Šerpové zůstávají ve stínu svých západních klientů, ale za ohromující výkony na Mount Everestu často platí nejvyšší cenu, ukáže reportáž New York Times. 

Sociální úzkost představuje víc než jen stydlivost. Své kořeny má přitom v dávné evoluční minulosti. Ačkoliv má většina savčích samců bradavky, mléko produkovat neumějí. A nyní už vědci znají příčinu… Zničující sucho má dopad na tradiční africký způsob obživy. Mnohé kmeny tak vyměňují krávy za velbloudy. 

Město Porto, domov proslulého vína a architektonický klenot Evropy, nabízí historii i nádherné scenérie. Kazachstánský Šymkent, původně orientální hostinec na hedvábné stezce, rozkvetl do významné metropole. Věděli jste, že vzrušení spojené s vyluštěním křížovky provází čtenáře časopisů a novin už déle než 120 let? Historie olympiády zná řadu bláznivých disciplín – včetně přetahování lanem a překážkového plavání. Rozdáváme radost z poznání už 60 let... nenechte si novou 100+1 ujít!

Novou stoplusjedničku s dárkem hledejte v trafikách!

100+1 zahraniční zajímavost 14/2024


Další články v sekci