Zdravá kombinace: Káva s mlékem zřejmě chrání proti zánětům
Experimenty v buněčných kulturách přinesly nadějné výsledky, pokud jde o příznivý vliv kávy s mlékem na potlačování zánětů
Dopřáváte si kávu s mlékem? Pokud ano, zřejmě prospíváte nejen chuti a pozornosti, ale také svému zdraví. Jak totiž prozradil nedávný výzkum odborníků Kodaňské univerzity, kombinace proteinů z mléka a antioxidantů z kávy zdvojnásobuje protizánětlivé působení imunitních buněk.
Zánět je vlastně důmyslná obranná strategie, kterou imunitní systém využívá v řadě situací. Není to dokonalý mechanismus a bohužel se až příliš často stává, že se vymkne kontrole. Někdy jsou záněty natolik problematické, že vážně ohrožují zdraví nebo i život pacienta. Proti zánětům působí některé látky obsažené v potravě, jako například polyfenoly.
Imunitní buňky mají rády cappuccino
Naše strava ale obsahuje řadu různých látek a často není úplně jasné, jak se navzájem ovlivňují. Marianne Nissen Lund a její kolegové ve svém výzkumu ověřovali chování polyfenolů z kávy v kombinaci s mlékem a jejich vliv na imunitu. Své výsledky vědci publikovali v odborném časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry a jejich závěry vypadají velmi slibně.
V tomto případě šlo o laboratorní výzkum v buněčných kulturách. Vědci nejprve vytvořili pro imunitní buňky situaci, která odpovídala umělému zánětu. Pak části z imunitních buněk podávali samotné polyfenoly, další dostaly polyfenoly, které reagovaly s aminokyselinami z proteinů a zbytek buněk posloužil jako kontrola.
TIP: Zdravé osvěžení: Pití kávy snižuje riziko Alzheimera i Parkinsona
Ukázalo se, že imunitní buňky, které dostaly polyfenoly po reakci s aminokyselinami (což odpovídá simulaci směsi kávy s mlékem), byly zhruba dvakrát účinnější v boji se zánětem proti buňkám, které dostaly pouze polyfenoly. Zatím šlo jen o nadějné experimenty s buňkami, v další fázi přijdou na řadu pokusy se zvířaty a vědci doufají, že se jim podaří sehnat dostatek financí na pokračování výzkumu i s lidskými dobrovolníky.