Vypít, nebo raději vylít? Jak velký problém představuje muška ve víně?
Dopřáváte si sklenku vína a najednou vám v ní přistane octomilka. Jak byste měli reagovat? S ryze vědeckou odpovědí přichází britská specialistka na klinickou mikrobiologii Primrose Freestoneová z Leicesterské univerzity
Octomilky nejsou příliš vybíravé v jídle. Stravují se na rozkládající se organické hmotě, která bývá plná rozmanitých mikrobů, včetně potenciálně nebezpečných kmenů bakterií E. coli, salmonel, listerií nebo shigel. Na první pohled by se zdálo, že je v takovém případě nejlepší pití s octomilkou oželet a sklenici někam diskrétně vyprázdnit.
Vypít, nebo raději vylít?
Podle Freestoneové a řady vědeckých studií by to ale bylo jen plýtvání vínem. Víno je hodně kyselé a obsahuje ethanol. Dřívější výzkum ukázal, že tato kombinace úspěšně brání růstu „potravinových“ patogenních bakterií. Víno je navíc ze své povahy antimikrobiální. I kdyby octomilka přinesla dost patogenů na to, aby rozpoutaly infekci, víno obvykle choroboplodné zárodky zničí či poškodí natolik, že se už na nic nebezpečného nezmohou.
Co nezničí víno, o to se postará agresivní prostředí žaludku s mnoha nástrahami, včetně silné kyseliny chlorovodíkové, trávicích enzymů a ostražitého imunitního systému. Výsledkem tohoto procesu je, že pravděpodobnost onemocnění kvůli pozřené octomilce se prakticky rovná nule.
TIP: Magnetické nanočástice by mohly spasit nedobře chutnající víno
Freestoneová je přesvědčená, že v uvedené situaci s muškou ve víně je normální zareagovat jejím vyndáním a dopitím vína. „Pokud máte zájem o nějaké proteiny navíc, tak mušku ani vyndávat nemusíte,“ dodává s úsměvem Freestoneová. „Je velmi nepravděpodobné, že by jedna octomilka znatelně změnila chuť vína. Ani kdyby jich tam spadlo několik. Váš trávicí systém octomilku zpracuje jako každé jiné jídlo. Na zdraví!“