Tajemná asijská cibetka: „Kávomat“ v šedivém kožichu
Která je údajně nejkvalitnější káva? No přece ta cibetková, odpoví mnohý „kávoznalec“! Cibetka ale pravděpodobně nikdy neviděl a dost možná ani neví, jakou přesně má v procesu „výroby“ pověstných kávových zrn úlohu…
Cibetka (Paradoxurus hermaphroditus), která má v českém názvosloví nepříliš libozvučné jméno oviječ skvrnitý, žije v rozsáhlé oblasti sahající od západních hranic Indie až po východní ostrovy Indonésie. O životě tohoto sympatického živočicha z čeledi cibetkovitých (Viverridae) není příliš známo. Zoologové se domnívají, že jde o spíše samotářské tvory, kteří se pohybují na stromech i po zemi a jsou nejaktivnější v průběhu noci.
Navzdory svému druhovému jméno hermaphroditus má tento druh samčí i samičí jedince, kteří se však pravděpodobně vyhledávají jen v období páření. Zhruba 2–5 kilogramů těžký a cca půl metru dlouhý (ocas měří dalšího půl metru) všežravec spořádá drobné savce i hmyz, ale zaměřuje se především na bobulovité ovoce.
TIP: Drahá zrna z trusu cibetek: Káva pro opravdové fajnšmekry
Na svém jídelníčku má i zrnka kávy, která ovšem stráví jen částečně. Po průchodu trávicím traktem cibetek je káva zčásti fermetovaná a obsahuje méně kofeinu. Takto „upravená“ kávová zrna jsou vyhledávaná sběrači především v Indonésii a prodávají se za astronomické částky.
Vzhledem k rostoucí poptávce je stále více cibetek drženo v zajetí, aby poskytovaly svým věznitelům ceněný „hnůj“. Dosud hojný živočich by se tak kvůli údajně lahodné kávě mohl v budoucnu dostat do existenčních problémů. Zatím je ovšem na červeném seznamu IUCN řazen mezi „málo dotčené druhy“, u nichž jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.