Perlivá otázka: Liší se nějak obsah perlivé a neperlivé vody v láhvi?
Řekněme, že máme dvě láhve o stejném objemu, jednu s perlivou vodou a druhou s neperlivou. Pokud z první láhve oxid uhličitý vyprchá, zůstane v ní méně tekutiny?
V uzavřené láhvi perlivé vody je oxid uhličitý neboli CO₂ rozpuštěný, stejně jako například kuchyňská sůl. Nejedná se tedy o dvoufázovou směs – bublinky ve vodě – ale o tzv. pravý roztok: Láhev obsahuje pouze jednu, kapalnou fázi. Proto ji pohledem od stejné láhve neperlivé vody těžko odlišíte, a také objem tekutiny bude v obou identický.
Při přípravě roztoků obecně platí, že se objemy nedají jednoduše sčítat, protože částice při rozpouštění vzájemně vyplňují mezery ve své molekulární struktuře nebo spolu jinak interagují. Nelze tudíž snadno předpovědět, jak přesně se objem kapaliny po rozpuštění určitého množství látky změní. Nicméně pro vybrané dvojice látka–rozpouštědlo byl zmíněný vztah experimentálně popsán.
Výrobce perlivé vody udává koncentraci oxidu uhličitého 5 g/l, takže láhev o objemu 1,5 l jej obsahuje 7,5 g. Podle jedné studie by rozpuštěním daného množství CO₂ ve vodě mělo dojít k nárůstu objemu asi o 6,5 ml. Po vyprchání veškerého oxidu uhličitého by tedy mělo v láhvi zůstat právě o uvedenou hodnotu méně kapaliny. Za plynného stavu by popsané množství CO₂ zaujalo objem několika litrů.
Zajímavé je, že při normální teplotě a tlaku lze v 1 litru vody rozpustit asi jen 1,5 g oxidu uhličitého. Většího obsahu v sycených nápojích se dosahuje přetlakovým plněním pod atmosférou oxidu uhličitého, která je uzavřena pod víčko. Po otevření pak začne CO₂ okamžitě vyprchávat ve formě bublinek plynu, což způsobuje perlivou chuť.
Za Zeptej se vědce odpovídá Mgr. Tereza Pavlíčková, Ph.D., Technion – Israel Institute of Technology
„Zeptej se vědce“ je projekt skupiny odborníků, kteří na odpovídají za zvídavé dotazy. Zdroje, o které se odborník opírá, najdete na facebook.com/zeptej.se.vedce.