Posnídat z rakve nebo ze záchodové mísy, oběd si nechat naservírovat od robota a k večeři se pomocí jeřábu vznést nad město. Nejzajímavější restaurace světa mají jedno společné: K dobrému jídlu nabízejí i vskutku netradiční zážitky, které si jejich stálí hosté nemohou vynachválit
Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…
Posezení v oblacích
Pokud vás děsí výšky, měli byste návštěvu tohoto podniku vynechat – lahodný oběd či večeři si v něm totiž budete vychutnávat zhruba 50 metrů nad zemí. Koncept mobilních restaurací Dinner in the Sky pochází z Belgie a základ tvoří jeřáb, který vynáší plošinu s jídelními stoly, židlemi i s personálem – zkrátka se vším potřebným k dobré hostině maximálně pro 22 lidí. „Večeře v nebi“ si již získaly popularitu ve více než 40 zemích světa.
V domečku z pohádky
Restaurace s přiléhavým názvem Rock neboli „skála“ připomíná pohádkový domeček v moři. Výjimečný podnik na východě Zanzibaru, kde se prý nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží světa, však neláká jen kuchyní připravovanou z darů moře a tamního proslulého koření. Za odlivu se totiž na místo dostanete suchou nohou, ale v době přílivu budete muset využít služeb převozníka. A nezapomeňte si stůl rezervovat předem – podnik pojme jen pár hostů.
Jak chutná v poutech
Majitel čínské sítě Devil Island Restaurants prý své podniky vybudoval se záměrem ukázat zákazníkům, jak drsný může být život za mřížemi, a odradit je od zločinů. Těžko říct, zda se mu to daří, jeho restaurace jsou každopádně velmi autentické a oblíbené. U vstupu přidělí dozorce každému návštěvníkovi vězeňské číslo, následně ho vyfotí, sejme mu otisky prstů a v poutech jej odvede ke stolu. Mezi servírovanými pochutinami nechybějí laskominy s vězeňskou tematikou, včetně chleba ve tvaru rakve. Každý stůl navíc obklopují mříže a obsluha nosí černobílé uniformy.
S nohama ve vodopádu
Spojení exotické krajiny, vodopádů s křišťálovou vodou a vynikajícího jídla nabízí filipínská restaurace Labasin Waterfall v San Pablo City. Autentickou místní kuchyni si můžete vychutnat u bambusových stolů, s chodidly ponořenými do průzračného vodopádu, který v tamním vlhkém klimatu funguje jako unikátní přírodní klimatizace. Zážitek vám jistě nezkazí ani fakt, že se ve skutečnosti jedná o přepad z přehrady Labasin, vybudované v rámci dnes již nefunkční vodní elektrárny.
Z ptačí perspektivy
Proletět se s umělými křídly je dnes již poměrně běžné, ale co takhle posnídat v ptačím hnízdě? Podobný zážitek nabízí restaurace Bird’s Nest v thajském resortu Soneva Kirl Eco: Nejprve se necháte i se svým doprovodem vynést v „hnízdě“ do výšky několika metrů a pak už můžete obdivovat okolní krajinu, případně smeknout před číšníkem připoutaným na laně, který vám bude hostinu obratně servírovat.
Se žralokem za oknem
Podnik Ithaa v oblasti Alif Dhaal Atoll na Maledivách své zákazníky rázem přenese do podmořského světa, a to nejen díky servírovaným pokrmům. Restaurace pro 14 zákazníků se totiž nachází pět metrů pod hladinou a její průhledný strop nabízí panoramatický výhled. Dobrá zpráva zní, že podobný podnik zanedlouho vznikne také v Evropě. Restaurace Under, jejíž výstavba se plánuje na rok 2018, má vyrůst na jihu Norska a bude sloužit zároveň jako výzkumné středisko mořského prostředí.
Delikatesy ze záchodové mísy
Ani v restauračním provozu se vynalézavosti meze nekladou, jak dokládá proslulý tchajwanský podnik Marton Theme ve městě Tchaj-pej. Delikatesy si tam můžete vychutnat doslova ze záchodové mísy: Ať už se jedná o tvar židlí, nebo o design stolků či misek. V interiéru není nouze ani o pisoáry nebo o role toaletních papírů na zdech a večeři pak můžete završit například dezertem ve tvaru exkrementu. Zákazníci prý „záchodové“ jídlo doslova milují – přítomnost toalet podle nich dodává konzumaci pokrmů zvláštní rozměr.
Na drink s androidem
Žádný milovník netradičních kulinářských zážitků by neměl vynechat Tokio. Například ve Vampire Cafe se jídlo podává z rakví a v rybím podniku Zauo si můžete oběd vlastnoručně ulovit v přilehlém bazénku. Snad nejpopulárnější a turisty nejvyhledávanější je ovšem restaurace robotů: Povečeříte ve společnosti nejmodernějších strojů a vše se odehraje v pestrobarevné záři neonových světel. Zkrátka to nejšílenější z Japonska na jednom místě…
Nahý oběd
Nově otevřená restaurace O'naturel je určena lidem, kteří si chtějí vychutnat lanýže, foie gras a další speciality tradiční francouzské kuchyně. Vedle jídla a pití ale restaurace nabízí i další specialitu – je totiž určena výhradně naháčům. Po vstupu do restaurace vás personál požádá abyste si své oblečení uložili v šatně a poté se v rouše Adamově či Evině můžete vydat ke stolům. Provozovatelé slibují „bistronomický zážitek“, tedy kvalitní jídla připravená špičkovými kuchaři za přijatelné ceny. Základní menu v O'naturel pořídíte za přijatelných 39 euro (990 korun), večeře včetně desertu pak vyjde o 10 euro dráž. V nabídce pochopitelně nechybí ani jídla pro vegetariány a vegany.