Antivirová žvýkačka úspěšně omezuje šíření chřipky a herpesvirů
Vědci testují žvýkačku s výtažkem z africké luštěniny, která dokáže výrazně omezit šíření běžných virů v ústní dutině.
Moderní civilizace je pod náporem virových infekcí. Nejde přitom výhradně o exotické pandemické viry, které se šíří z jiných kontinentů. Velkou výzvou pro moderní zdravotnictví i ekonomiku stále zůstávají i běžné viry, s nimiž máme velmi dlouhou zkušenost, jako jsou třeba chřipkové viry nebo simplexviry (HSV, Herpex simplex virus), původci oparů.
Jak je u virů obvyklé, léčba nebývá běžně dostupná a své limity má i očkování. Proti chřipce se očkuje příliš málo lidí a proti simplexvirům navzdory mnohaletému úsilí doposud neexistuje použitelná vakcína. Vědci proto hledají alternativní řešení, jako je omezování šíření těchto virů a snížení množství virových částic. U obou zmíněných typů virů přitom hraje při šíření důležitou roli ústní dutina.
Antivirová žvýkačka
Henry Daniel z Pensylvánské univerzity a jeho kolegové vsadili na žvýkačku, která obsahuje semena lablabu purpurového (Lablab purpureus), africké luštěniny podobné fazolu. V lablabu se nachází přírodní širokospektrální antivirový protein FRIL (Flt3 Receptor Interacting Lectin), který na sebe váže viry a tím je zneškodní.

Vědci použili simulátor žvýkání ART-5 a s jeho pomocí otestovali schopnost žvýkačky s lablabem neutralizovat dva simplexviry (HSV-1 a HSV-2) a dva viry chřipky typu A (H1N1 a H3N2). Experiment ukázal, že antivirová žvýkačka s lablabem dokáže snížit množství virů v ústní dutině o více než 95 procent. Výsledky experimentu s antivirovou žvýkačkou uveřejnil odborný časopis Molecular Therapy.
Jednoduchý nápad s využitím lablabu pro omezování šíření virů se ukazuje jako velmi slibný. Dřívější výzkum rovněž ukázal, že prášek z této rostliny neutralizuje i viry H5N1 a H7N9, tedy původce velmi nebezpečné ptačí chřipky. Vědci nyní hodlají vyzkoušet, zda by použití lablabu jako přísady do ptačího krmiva mohlo přispět k omezování šíření ptačí chřipky.