Netopýry ohrožují změny klimatu, ztráta přirozeného prostředí i poptávka po lihovinách

Netopýři čelí mnoha hrozbám kvůli proměnám prostředí a zemědělských postupů. Na těchto zvířatech závisí přitom produkce řady oblíbených potravin, jako jsou banány, čokoláda, káva nebo třeba tequila.

23.03.2024 - Martin Reichman



Příkladem přínosu netopýrů jsou například tequila a mezcal. Tyto oblíbené alkoholické nápoje se vyrábějí z agáve, která je kvůli opylování a šíření semen na netopýrech závislá. Agáve lze sice pěstovat i pomocí výhonků, ale bez křížového opylení od netopýrů ztrácí svou genetickou rozmanitost.

Žádní netopýři, žádná tequila

Rostoucí poptávka po těchto lihovinách ale představuje podle lesní inženýrky Diany Pinzónové problém. Pěstitelé totiž často sklízí rostliny agáve ještě před jejich vykvetením a netopýři dlouhonosí (Rhynchonycteris naso), kteří jsou závislí na jejich nektaru, kvůli tomu přicházejí o zdroj potravy. Agáve i netopýři se ale posledních deset milionů let vyvíjeli společně. Pokud ztratíme jeden, ztratíme podle Pinzónové i ten druhý. Neméně důležitou roli hrají netopýři také v pěstování pekanových ořechů, manga, kešu, fíků nebo třeba mandlí.

Díky netopýrům se podle bioložky Jade Florencové v celé zemědělské produkci ročně ušetří více než tři miliardy dolarů (asi 70 miliard korun). „Jejich pouhá přítomnost na polích může snížit aktivitu škůdců,“ říká pro britský Guardian ochránkyně netopýrů Kristen Learová.

Mnoho druhů netopýrů se po celém světě potýká se ztrátou přirozeného prostředí. Jde například o narušení jejich úkrytů v jeskyních a na stromech. Mezi další rizika patří extrémní počasí a řada nemocí. Například takzvaný syndrom bílého nosu – onemocnění způsobené houbou Pseudogymnoacus destructans, usmrtil v Severní Americe miliony jedinců.

Ochránkyně netopýrů proto doporučuje ke zlepšení situace respektovat uzavírky jeskyní, chránit staré stromy a zajistit ve vyprahlých oblastech zdroje vody. Zájemci mohou také postavit netopýří budky nebo sázet rostliny, které vábí noční hmyz.


Další články v sekci