Nejdražší zmrzlina na světě se vyrábí z bílých lanýžů a zdobí se zlatem
Japonská značka luxusní zmrzliny si vysloužila zápis do Guinessovy knihy rekordů – její mražená pochoutka vyrobená z bílých lanýžů vyjde v přepočtu na 140 tisíc korun
Zmrzlina dnes může mít mnoho podob a chutí a ochutnat tak můžete například mraženou pochoutku s příchutí citronu s olivovým olejem, pečených mušlí, bazalky, humřích rolek nebo třeba slaniny. Vyhlášenými gurmány jsou v tomto směru zejména Asiaté. V Japonsku je například běžně k mání zmrzlina, jejíž hlavní složkou je hadí prášek, kaktus, koňské maso nebo žraločí ploutve a v Hongkongu odvážlivcům servírují zmrzlinu s příchutí slzného plynu.
TIP: Jak se zrodila zmrzlina a jak vznikl zmrzlinový kornout
V zemi vycházejícího slunce má svůj původ i aktuálně nejdražší zmrzlina na světě. Základem zmrzliny Byakuya je smetana, dva druhy sýra, vaječný žloutek, saké pórek, trocha bílých lanýžů, zakápnutých lanýžovým olejem a plátek jedlého zlata. Ke každé porci navíc zákazník získá i ručně zdobenou lžíci, vyráběnou řemeslníky podle dávných postupů, uplatňovaných při stavbách japonských chrámů a svatyní. Jedna porce (130 ml) zmrzliny Byakuya vyjde na 880 000 japonských jenů (v přepočtu zhruba 140 tisíc korun).
Zmrzlina Byakuya (zdroj: Cellato)