Nečekaný bonus: Omega-3 mastné kyseliny tlumí agresivní chování
Omega-3 mastné kyseliny ovlivňují nervovou sestavu v mnoha směrech. Nový výzkum naznačuje, že podávání těchto látek výrazným způsobem omezuje agresivitu mužů i žen všech věkových kategorií.
Omega-3 mastné kyseliny hrají důležitou roli v lidské stravě a v metabolismu. Jejich vliv na zdraví se intenzivně zkoumá, a i když jsou dosavadní výsledky nejednoznačné, převládajícím názorem je, že jde o látky lidskému zdraví prospěšné. Nový výzkum týmu americké Pensylvánské univerzity odhaluje další možný přínos omega-3 mastných kyselin.
Neurokriminolog Adrian Raine a jeho kolegové zjišťovali vliv omega-3 mastných kyselin na agresivní chování. Rozlišovali přitom reaktivní agrese (agresivní reakce na na hrozbu či provokaci) a proaktivní agrese (vyžadující určitou přípravu a plánování). Jejich studie, publikovaná v odborném časopisu Aggression and Violent Behavior, je založená na metaanalýze 29 dřívějších výzkumů, které zahrnovaly krátkodobý vliv omega-3 mastných kyselin.
Tlumič agresivity
Ukázalo se, že podávání těchto látek omezuje agresivitu, bez ohledu na věk či pohlaví, diagnózu, používanou léčbu nebo použité dávkování. Omega-3 mastné kyseliny tlumí agresivitu zhruba o 30 procent, přičemž se tento efekt projevuje v reaktivní i v proaktivní agresi.
Dřívější studie odhalily, že agresivní a násilné chování těsně souvisí s neurochemickými procesy. Zároveň víme, že omega-3 mastné kyseliny hrají kritickou roli ve struktuře a fungování mozku, včetně ovlivňování neurotransmiterů a exprese genů nebo omezování zánětů v mozkové tkáni.
Raine a jeho tým předpokládají, že když mají omega-3 mastné kyseliny na mnoha různých úrovních těsný vztah s nervovým systémem, lze si také představit, že jejich nedostatek mohl souviset s agresivním chováním. Výzkum zajímavého fenoménu je teprve na počátku. Vztah mezi omega-3 mastnými kyselinami a agresivním chováním bude nutné prozkoumat detailně a v delším časovém období.
Zdroje omega-3 mastných kyselin
Omega-3 mastné kyseliny jsou syntetizovány mořskými organismy jako jsou řasy a fytoplankton. Při konzumaci rybami, vodními savci a korýši se tyto mastné kyseliny dostávají do potravního řetězce a ukládají se v tělesném tuku mořských živočichů a ti pak představují bohatý zdroj těchto látek pro člověka. Mezi živočišné zdroje Omega-3 kyselin patří především tučné mořské ryby, například losos, sardinky, makrela, sleď, tuňák, dále játra libových bílých ryb jako je treska, žralok nebo halibut a samozřejmě rybí oleje jako takové z vybraných ideálně mořských ryb. Z rostlinných zdrojů můžeme zmínit ořechy a semena jako jsou lněná semínka, chia nebo konopná semínka, vlašské ořechy, a také oleje jako je řepkový, bodlákový, sójový, sója jako taková a také přímo zmíněné mořské řasy a zelenina - např. dýně a avokádo.