Nečekaná pomoc: S nepříjemným tinnitem může pomoci úprava jídelníčku

Tinnitus, neboli zvonění v uších, dovede být nesnesitelné. Lékaři přitom stále neznají přesné příčiny tohoto nepříjemného stavu. Podle čínských vědců by riziko rozvoje tinnitu mohla snižovat úprava jídelníčku. 

22.03.2025 - Stanislav Mihulka



Zdravotní potíže, u nichž lékaři neznají jasnou příčinu a nevědí, co mají vlastně dělat, mohou být nesmírně stresující. Zvlášť pokud jde o stav, který může výrazně zasahovat do života pacienta. Přesně takové je zvonění v uších, známé jako tinnitus, tedy nepříjemné až vyloženě nesnesitelné zvuky, které lidé slyší, aniž by zvuk měl původ ve vnějším světě.

Například ve Spojených státech zažilo tinnitus alespoň jednou v životě 14 procent dospělých a z nich asi 10 procent postihl chronický tinnitus po dobu delší než tři měsíce. Problém je, že odborníci jsou v případě tinnittu stále bezradní. Existuje množství hypotéz o jeho příčinách, od počínající ztráty sluchu, ušní infekce nebo vedlejších účinků léků, až po vysoký krevní tlak nebo autoimunitní onemocnění.

Strava a zvonění v uších

Stejně pestré je i spektrum nabízených léčebných postupů, včetně bisenzorické léčby kombinující hmat a sluch, kognitivní behaviorální terapie nebo zařízení, které vysílá elektrické impulzy do mozku. Účinnost dosavadní léčby je ale spíše sporná, pokud vůbec dosahuje nějakých výsledků.

Výzkumný tým Univerzity tradiční čínské medicíny v Čcheng-tu analyzoval existující výzkum na toto téma a přišel se zajímavým a zatím opomíjeným přístupem, který by mohl přinejmenším ulevit pacientům trápeným tinnitem. Badatelé zahrnuli osm dřívějších studií, které byly založeny na pozorování celkem více než 300 tisíc lidí. Výsledky svého výzkumu publikovali v odborném časopisu BMJ Open.

Čínští vědci zjistili, že riziko rozvoje zvonění v uších snižuje vhodná volba jídelníčku. Konkrétně jmenují vyšší spotřebu ovoce, s níž se pojí pokles rizika tinnitu o 35 procent, konzumace mléčných výrobků snižuje riziko tinnitu o 17 procent, kofein o 10 procent a vláknina o 9 procent. Zatím není jasné, jak právě tyto potraviny souvisejí s tinnitem, ale vzhledem k jejich vlastnostem lze soudit, že to má co dělat s jejich působením na cévy a nervy, a také s jejich celkově antioxidační povahou.


Další články v sekci