Náhražky kuchyňské soli by mohly zachránit miliony životů ročně
Lidé rádi solí, ale sodík z kuchyňské soli ohrožuje zdraví. Řešením by bylo používat náhražky soli, které namísto sodíku obsahují draslík
Kuchyňská sůl je látka, která na nás nastražila past. V kuchyni je velmi užitečná a používáme ji k přípravě mnoha pokrmů. Zároveň se ukázalo, že je pro nás ve větším množství nebezpečná, přesněji řečeno je pro nás nebezpečný sodík z kuchyňské soli, tedy alkalický kov, jehož zvýšené množství v potravě souvisí s větším rizikem kardiovaskulárních potíží.
Aby to nebylo moc jednoduché, odborníci zjistili, že další alkalický kov, draslík, je pro nás zdravotně naopak významný. Nedostatek draslíku v potravě vede k problémům s krevním tlakem. Naštěstí existuje elegantní řešení, které řeší oba dva zmíněné problémy, jak se sodíkem, tak i s draslíkem, najednou. Stačí nahradit kuchyňskou sůl při přípravě jídel některou z náhražek soli. Jde o minerály s podobnou chutí jako sůl, které ale neobsahují sodík nýbrž draslík. Příkladem může být karnalit, kainit nebo sylvín. Takové náhražky jsou jen o něco málo něco dražší než tradiční sůl.
Náhražky soli pro zdraví
Bruce Neal z australského George Institute for Global Health a jeho spolupracovníci nedávno uveřejnili závěry první rozsáhlé klinické studie, která hodnotila vliv nahrazení kuchyňské soli její náhražkou na lidské zdraví. Výzkum zahrnoval přes 20 tisíc čínských vesničanů s průměrným věkem 65 let, které badatelé sledovali po několik let.
TIP: Přesolené Česko: Přílišné solení skutečně oslabuje imunitní systém
Výsledky výzkumu přesvědčivě potvrdily, že používání náhražky soli citelně snižuje riziko mrtvice, kardiovaskulárních problémů i úmrtí. Badatelé došli k závěru, že nahrazení kuchyňské soli jejími náhražkami s draslíkem by ročně na celé planetě zachránilo miliony lidských životů.