Král je mrtvý: Velšan vypěstoval nejpálivější chilli papričku na světě

Velšský zahradník vypěstoval nejpálivější papričku na světě. U disponovaných jedinců může vyvolat anafylaktický šok

20.05.2017 - Zuzana Rychlá



Třiapadesátiletý Velšan Mike Smith je zkušeným zahradníkem. Přestože se primárně věnuje pěstování ovoce, u příležitosti národní pěstitelské show se spojil s odborníky z Nottingham Trent University, aby mu pomohli vypěstovat nejpálivější chilli papričku na světě. Jak se zdá, povedlo se…

Za hranicí poživatelnosti

Mikova chilli paprička dosahuje podle oficiálních měření pálivosti 2 480 000 SHU (Scovilleho stupnice), dosavadní rekordmankou byla v tomto směru paprička Moruga Scorpion s pálivostí 2 miliony SHU. Pro představu: opravdu pálivé jídlo má mezi 100 až 300 tisíci SHU, pepřový sprej přibližně 2 miliony SHU. 

Svou superpálivou šampionku pojmenoval Mike Smith Dračí dech a svému jménu dělá rozhodně čest. „Jíst jsem ji zatím nezkoušel. Úplně mi stačilo, když jsem si ji na pár vteřin položil na jazyk. Bylo to opravdu nepříjemné,“ popisuje účinky své pálivé pochoutky pěstitel Mike.

TIP: Někdo to rád ostré: 5 superpálivých šampionů

Podle odborníků je uvedená pálivost za hranicí poživatelnosti. U disponovaných jedinců může dokonce vyvolat anafylaktický šok. Pokud Mikův Dračí dech nenajde místo v gastronomii, může se uplatnit například v lékařství. Pálivý olej z chilli papriček se používá jako anestetikum.

  • Zdroj textu

    North Wales Daily Post

  • Zdroj fotografií

    North Wales Daily Post


Další články v sekci