Sladká bílá lahůdka: Japonské bílé jahody se vyvažují zlatem
Jen málokdo je na vlastní oči viděl, natož aby je ochutnal. Japonské bílé jahody jsou luxusní pochoutkou, která se vyvažuje zlatem
Bílé jahody představují ceněnou pochoutku na japonském trhu s luxusním ovocem. Ve skutečnosti existuje několik bílých odrůd, za tu vůbec nejdražší je považována odrůda Shiroi Houseki.
Sladké bílé zlato
Tuto speciální odrůdu bílých jahod vyšlechtil na své farmě v Karatsu zhruba před čtyřmi lety Yasuhito Teshima. Tento japonský pěstitel strávil několik let křížením různých odrůd, než se mu podařilo vyprodukovat velké jahody, které jsou bílé na povrchu i uvnitř.
Tajemstvím jeho bílého drahokamu je omezení slunečního záření, které v ovoci produkuje antokyany – ve vodě rozpustné pigmenty barvící plody do červena (nebo například v případě květů pomněnek do modra). Podle Teshimy nemá barva vliv na samotnou chuť – bílé jahody jsou sladké a velmi lahodné.
Stejně jako většina exkluzivních produktů, jsou i speciální bílé jahody pořádně drahé – japonský pěstitel svou lahůdku nabízí jednotlivě za 10 dolarů (přibližně 235 korun), případně v omezených malých baleních za 40 dolarů (940 korun).