Za chutí bílé pochoutky: Seznamte se s prvním sommelierem mléka na světě
Holanďan Bas de Groot je patrně prvním a zároveň i jediným mléčným sommelierem na světě
Chuti mléka Bas de Groot propadl, po návštěvě přírodní mléčné farmy. Silná a mnohavrstvá chuť nápoje mu natolik učarovala, že se rozhodl zjistit, jak chutná mléko v dalších koutech světa.
Své cesty za chutí mléka začal v domovském Nizozemsku. V průběhu několika měsíců postupně navštívil desítky rodinných farem i velkých podniků. Dnes Bas cestuje po celém světě. Na rozdíl od svých vinařských kolegů ještě neumí podle chuti poznat, z jaké oblasti konkrétní mléko pochází. Na základě chuti a svých zkušeností ale radí farmářům, jak vyrábět kvalitnější chutnější mléko.
Kvalitní mléko je pochoutka
„Na mléku je okamžitě poznat, čím se krávy živí. Krávy krmené trávou produkují jiné mléko než ty, které dostávají například kukuřici. Některé mléko je tučnější, jiné spíše ovocnější, kukuřice zase dodává mléku plnější chuť a někdy i hořkost,“ popisuje své sommelierské zážitky Bas de Groot.
TIP: Povoláním degustátor: Práce snů, nebo tvrdá řehole
Kromě stravy ovlivňuje výslednou chuť i zpracování mléka. Pasterizace a homogenizace podle holandského degustátora negativně ovlivňují výslednou chuť. Či spíše jeho nechuť. „Mléka prodávaná v supermarketech chutnají jedno jako druhé. Jsou chuťově neutrální a zcela nevýrazná,“ postěžuje si Bas.
„Jsem blázen do mléka, denně ho vypiju asi čtyři litry,“ říká o své posedlosti sommelier. Kromě cestování pořádá Bas de Groot ochutnávky pro veřejnost. „Snažím se lidem ukázat, že kvalitní mléko je opravdová pochoutka.“