Pralinkové Bruggy: Ráj mlsných jazýčků
Jejich podmanivá chuť nechá jen málokoho chladným. Vždyť jsou také pralinky z belgických Brugg tím nejlepším, co si ve světě sladkostí dát. A co teprve když čokoládu šňupnete!
Většina turistů přijíždí do Brugg, ležících na severu Belgie, obdivovat impozantní středověké katedrály a měšťanské domy. Až se ale po čase historie nabaží, skončí všichni v obchůdcích s vynikající belgickou čokoládou.
Jak prozrazuje výrobce pralinek Roland Sukerbuyc, tato sladká delikatesa je hlavním vývozním artiklem zhruba stotisícového města. „Máme tu pět tradičních výrobců a čokoládu si můžete koupit ve 45 specializovaných obchodech,“ říká postarší Belgičan a pokračuje, že nejprve je nutné obstarat kvalitní čokoládu. „K výrobě té tmavé potřebujeme 60 % čokoládové hmoty, 10 % kakaového másla a dále cukr a vanilku. Tato směs se použije i do mléčné čokolády, kde je navíc potřeba mléčný prášek. Bílou čokoládu potom tvoří kakaové máslo, cukr, vanilka a mléčný prášek,“ popisuje muž, který se výrobě pralinek věnuje přes třicet let a jehož příjmení v češtině znamená cukrové bříško.
Jedlý obal bonboniéry
A jak tedy při výrobě pralinek dál postupovat, když už máme dobrý „materiál“? „Čokoládu rozpustíme a naplníme ji do forem, kde ale zůstane jen tenká vrstva, protože později budeme pralinku plnit nejrůznějšími náplněmi. Vyrábíme na sto třicet druhů,“ zmiňuje Sukerbuyc. Kromě čokoládových bonbonů se v jeho dílně rodí i čokoládové figurky nebo třeba bonboniéry, na jejichž obalu si s chutí zgustnete.
TIP: Pro ženy, které mají své dny: Čokoláda s antimenstruační recepturou
Že jsou v Bruggách čokoládovými machry, potvrzuje i fakt, že zde působí střední škola na výrobu pralinek. Vzdělat se je možné rovněž v místním muzeu čokolády. V budově stojící v centru města se dozvíte, odkud se podmanivá pochoutka vzala a jak se dříve upravovala. Prohlédnete si historickou výrobnu nebo třeba čokoládové servisy z celého světa.
Doutníkový bonbon
Až budete mít tradic dost, určitě navštivte vyhlášený obchod The Chocolate Line. Koupit si tu můžete třeba čokoládu s chilli nebo olivovým olejem. Majitel obchodu Dominique Persoone je rozený kulinářský experimentátor a jeho pokusy s čokoládou mu vynesly už tři Michelinské hvězdy, což je vůbec nejvyšší ocenění, které lze v oboru gastronomie získat. „Děláme i čokoládu s příchutí havanských doutníků. V náplni je jeden díl rumu a jeden díl koňaku, v němž zhruba tři měsíce marinujeme tabákové listy,“ poodkrývá tajemství svého netradičního receptu Persoone. Ten před pár lety také připravoval menu pro narozeninovou oslavu dvou členů skupiny Rolling Stones. Chtěl přijít s něčím speciálním, a tak vymyslel šňupání čokolády.
Další lahůdkou z jeho dílny je takzvaný čoktejl. „Je to spojení koktejlu a čokolády. Nejprve na kousku bonbonu slíznu sůl, pak z přiložené pipety vypiju tequilu a nakonec to zajím pralinkou, v níž je citron.“