Ochutnávání extrémně pálivých chilli papriček sebou nese závažná zdravotní rizika. Kromě krátkodobého pocitu pálení může jejich konzumace skončit i propáleným jícnem. Existují ale i jiná, méně očekávaná rizika.
Čtyřiatřicetiletý muž z Detroitu si v rámci soutěže v pojídání pálivých papriček dopřál odrůdu Carolina Reaper, která je s pálivostí 1,5 milionu jednotek SHU jednou z nejostřejších na světě. Krátce po svém vystoupení v soutěži muže postihla intenzivní bolest krku a hlavy, která se opakovala i v dalších dnech.
Nečekaná rizika
Když bolesti neustupovaly, rozhodl se muž vyhledat lékaře. Prvotní neurologická vyšetření žádný problém neukázala. Příčinu intenzivních bolestí odhalilo až vyšetření pomocí výpočetní tomografie CT, které ukázalo několik zúžených tepen v mozku.
K dočasnému zúžení tepen, trvajícímu několik dnů až týdnů, nejčastěji dochází při alergii na některé léky, nebo v důsledku užívání drog – zejména kokainu a extáze. Podle lékařů je detroitský případ prvním doloženým spojením mezi konzumací pálivých chilli papriček a zúžení mozkových tepen – tedy tzv. syndromu reverzibilní mozkové vazokonstrikce.
TIP: Chilli papričky: Pálivý dárek Indiánů, který dobyl celý svět
Podle Kulothungan Gunasekarana, lékaře z nemocnice Henryho Forda v Detroitu, který pacienta léčil, to ovšem neznamená, že by se lidé měli konzumaci pálivých chilli papriček striktně vyhýbat. Je ale podle něj třeba znát veškerá rizika spojená s konzumací papriček a v případě přetrvávajících potíží neprodleně vyhledat lékaře.