Kuchařem u Vlasty Buriana: Za své umění inkasoval Jaromír Trejbal tisíce měsíčně

Snad nikdo by při pohledu na útlého Buriana nepodezíral tohoto herce z vášnivé lásky k jídlu? A přece to byl možná největší prvorepublikový labužník

27.09.2017 - Gabriela Kostašová



Vzpomínáte na scénu z filmu Byl jednou jeden král, kde Burian coby komoří Atakdále vyrábí v kuchyni s Janem Werichem lívance v obrovské kádi? Vrazí do těsta všechno, co jim přijde pod ruku! Tak to je ve své podstatě pravdivý obraz hercova kuchařského umu. Nikdy nevařil! Ani jeho žena Nina. Kdo byl tedy tím kulinářským mágem, co svým uměním okouzloval pražskou smetánku během večírků u krále komiků? Nikdo menší, než Jaromír Trejbal.

Šéfkuchařem pro dva hosty

Tento umělec v odvětví gastronomickém je vrchním kuchařem v lahůdkářství Lippert, kam Burianovi chodí na studené večeře. Když pak chystají jedno ze svých proslulých společenských setkání ve své vile v Dejvicích, pozvou šéfkuchaře, aby se jim postaral o pohoštění. Trejbal je okouzlen. „Lednice na maso, lednice na ryby, jiná na mléko, máslo a sýry, lednice na zeleninu, sklípek na víno a jiný na pivo.“, napíše později v knize svých vzpomínek. Druhý den zve kuchaře Burian do divadla. Ještě si ani nesundal kabát v šatně a už byl volán k řediteli. Důvod? Pracovní nabídka, která se neodmítá. Plat 10 000 Kčs měsíčně! Ještě dva týdny bojovala firma Lippert o svého nejlepšího zaměstnance. U Trejbala ale nakonec luxusní kuchyň, plat a pověstná vlídnost krále komiků vítězí. Na osm let se tak stává kuchařem u Burianů.

Kaštany nebo kachní paštiku?

 „Bylo to jako ozdravný pobyt“, komentoval později své zaměstnání. Jak to? Vlasta a Nina neměli děti, žili sami dva a jídlo si užívali. O Burianově zálibě v dobrém jídle kromě toho věděla celá Praha a nejeden fanoušek za milé chvíle v divadle nebo kině cítil potřebu drobné kompenzace. Nezřídka našel Trejbal ráno v lednici celou šunku, paštiku, kachny, úhoře, štiky a kraby, o zeď opřený pytel jedlých kaštanů nebo jiné exkluzivní pochutiny.

A co se tak u Burianů servírovalo? Slovo má opět Trejbal: „Střídavě jsem připravoval asi toto: telecí rosol, bažantí paštiku a galantinu, kotouče ze pstruhů, koroptví terinu, anglickou svíčkovou, plněné raky, králičí paštiku, plněnou pečenou krůtu bez kosti, kuřata v madeira rosolu, plněného candáta, mozeček ve vinné omáčce, šunku pečenou v těstě, galantinu z tetřeva, plněné úhoře, labužnickou perličku s jehněčí náplní a mnoho jiných vybraných dobrot.“ Není se pak čemu divit, že Burian častoval svého kuchaře lichotkami. Prý dokázal vytvořit delikatesu i ze vzduchové kuličky!

  • Zdroj textu

    Otazníky historie Speciál 3

  • Zdroj fotografií

    Soukromý archiv


Další články v sekci