Belgické nemocniční jídlo získalo ocenění v gastronomickém průvodci

Nemocniční jídlo se v kulinářských žebříčcích obvykle řadí po bok školních obědů. Nemocnice v západní Belgii narušila tento stereotyp poté, co získala uznání prestižního francouzského průvodce restauracemi

15.03.2023 - Zuzana Rychlá a ČTK



Nemocnice AZ Groeninge ve městě Kortrijk se stala prvním zdravotnickým zařízením v zemích Beneluxu, jež získalo oficiální uznání Gault & Millau za kvalitu jídla, které podává svým pacientům.

Generální ředitel Gault & Millau pro Belgii, Nizozemsko a Lucembursko Marc Declerck pro agenturu Reuters uvedl, že průvodce již více než deset let spolupracuje se zdravotnickými zařízeními a domovy důchodců na stravování zaměstnanců a obyvatel.

Nemocnice si přizvala odborníky z gastronomického průvodce, aby zkontrolovali jejich stravu a nabídli rady ke zlepšení, zejména pokud jde o ryby, omáčky a porce brambor. Ti následně konstatovali, že jídlo v nemocnici je na vysoké úrovni, a Declerck prohlásil, že by některé z jejich pokrmů rád servíroval i u sebe doma.

TIP: Michelinské restaurace: Pět míst, zaslíbených hvězdné gastronomii

Obecnou radou podle něj je pracovat s dobrými surovinami a držet se jednoduchých receptů. „Lidé nechtějí nutně příliš složité věci. Ať je to zdravé, ať je to chutné... Snažte se pro ně vařit tak, jako byste vařili pro sebe,“ prozradil ředitel Declerck.


Další články v sekci