100+1 zahraniční zajímavost 18/24: Přišel čas přestat stárnout?

Odborníci tvrdí, že rychlost stárnutí není daná pouze geneticky. Délka života závisí hlavně na našem životním stylu. Jak restartovat lidské tělo tak, aby odolávalo chorobným změnám?

16.10.2024 - David Bimka



Baví vás stárnout? Pokud je vám náhodou patnáct let a jste mužského pohlaví, možná se už nemůžete dočkat prvního skutečného porostu na bradě, který vám dodá na mužnosti. Pro zbytek populace se ovšem o žádnou zvláštní radost nejedná. Každý, kdo se v životě přehoupl přes čtyřicítku, s bolestí v srdci – a samozřejmě všude po těle – zjistil, jak nepříjemné může plynutí času být. S vyspělou technologií a vynikající medicínou jsme na totální opotřebení těla dokázali alespoň trochu vyzrát a o celé dekády ho odsunout. Ať už ovšem konec oddalujeme jakkoliv energicky, chátrání nás stejně dožene. V tom měli středověcí lidé pravdu: Král i kmán, do hrobu musí každý, taková je spravedlnost.

Nicméně než se tak stane, zbývá nám spousta času, abychom ovlivnili, o jak ostrý sešup půjde. Studium DNA a především telomerů, tedy jakýchsi „konců tkaniček“ na chromozomech, odhalilo spoustu úžasných věcí. Jejich kvalita, respektive opotřebení vypovídají mnohé o zdraví buňky a její nadcházející smrti. Zmíněná zakončení se však nezkracují u všech lidí identickou rychlostí a datum v občanském průkaze nevypovídá nic o našem skutečném tělesném stavu. Stručně a jednoduše řečeno, nestárneme všichni stejně rychle. 

Zatím sice neznáme přesný způsob, jak na to; každopádně kvalitu genů lze výrazně vylepšit, a tím ovlivnit i množství chorob, které stárnutí přináší. Zmíněnou radu už jste určitě slyšeli mockrát, ale zkrátka skutečně platí: Nepřejídat se, dopřávat si zeleninu, dobře spát a občas se hýbat – to dokáže v boji se stárnutím organismu zázraky. Více se nejen o tématu stárnutí dočtete v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

100+1 zahraniční zajímavost 18/2024


Další články v sekci