100+1 zahraniční zajímavost 15/24: Populace štěnic nezadržitelně roste. Dokážeme je zastavit?

Štěnice představují velmi nepříjemné krvesajné parazity a jejich populace v současnosti takřka nezastavitelně roste. Kde získaly svou odolnost vůči hubicím prostředkům a jak s nimi lidé bojovali dřív, když neměli po ruce moderní insekticidy?

04.09.2024 - David Bimka



Jisté staré moudro praví, že atomovou válku přežijí jen dva druhy – lidé a švábi. Něco na tom bude. Zhruba před 900 až 800 tisíci let se lidstvo dostalo na samotný pokraj záhuby, když z povrchu Země zmizelo téměř devadesát devět procent zástupců rodu Homo. Podle genetické studie zveřejněné loni v prestižním časopise Science žilo tehdy na planetě 58 až 136 tisíc lidí, ale po prudkém poklesu teplot vlivem globálního ochlazení jich zbylo pouhých třináct set

Když se pak lidstvo konečně vzpamatovalo a jeho řady se opět rozšířily, přišla další rána: Výbuch indonéské sopky Toba před 74 tisíci roků patřil zřejmě mezi největší exploze v historii Země. Vyvržený popel nadlouho zablokoval sluneční paprsky, což vedlo k mrazivé dekádě, která znovu razantně eliminovala populaci našich předků asi na deset tisíc jedinců. Přesto všechno lidé coby druh ze sopečného popela povstali a vrátili se silnější než kdy dřív. 

Pokud by skutečně došlo k nukleární katastrofě, většina z nás by nepochybně zahynula. V koutku duše se však můžeme alespoň mírně utěšovat, že část lidstva snad na nějakém odloučeném místě přežije a ponese naši genetickou pochodeň dál. Ani v případě globální jaderné války se naopak rozhodně nemusíme bát třeba o šváby a štěnice. Uvedený hmyz dnes a denně prokazuje neuvěřitelnou odolnost, s níž čelí vyhubení. O tom, jak daleko jeho vynalézavost dospěla, se dozvíte v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

100+1 zahraniční zajímavost 8/2024


Další články v sekci