Food Photographer of the Year: Když se z focení jídla stane umění
Zatímco někteří se na focení pokrmů dívají skrz prsty, soutěž Food Photographer of the Year povýšila zmíněnou kratochvíli na umění a už víc než deset let rozdává ceny za nejpovedenější snímky jídla a situací s ním spojených
Emma Dunhamová | 2. místo v kategorii: Cena Fujifilm za inovaci
Mytologická Medúsa byla potrestána bohyní Athénou za svou opovážlivost. Dcera nejvyššího boha Medúsu potrestala tím, že její vlasy proměnila v hady a kdokoliv na ni pohlédl na místě zkameněl. Pohled na dílo Britky Emmy Dunhamové naopak potěší oko každého milovníka zeleniny – divoký účes její Medúsy je totiž vytvořený z pórku, jarní cibulky, romanesca (druh květáku) a vigny čínské. (foto: FPotY)
Tradice žije
Čchen Jing | Vítěz v kategorii: Oslava
Rodiny v čínské provincii Fu-ťien se při oslavách nového lunárního roku scházejí nad červenými knedlíčky plněnými rýží či mungo fazolemi. Před napařením je pomocí speciálních razítek potisknou znaky „bohatství“ nebo „štěstí“ a doufají, že tím své rodině zajistí lepší budoucnost. (foto: FPotY)
Sušení ryb
Kasia Ciesielska-Faberová | Vítězka v kategorii: Zachyceno mobilem
Na norském souostroví Lofoty se dřevěné konstrukce na sušení ryb staly nedílnou součástí krajiny. Panují tam totiž ideální podmínky lehce pod bodem mrazu, v nichž se například oblíbené tresky nemusejí nasolovat ani udit – stačí je nechat venku. (foto: FPotY)
Létající sítě
Chin Leong Teo | 2. místo v kategorii: Sklizeň
Čínská provincie Fu-ťien proslula coby nejsvéráznější a zároveň nejmalebnější rybářská oblast asijské velmoci. Má dlouhé pobřeží i velmi čisté vody, takže se ideálně hodí pro rybolov či pěstování řas. Snímek zachycuje sítě visící do řeky, jimiž povlává vítr. (foto: FPotY)
Citronový dort
Isabelle Hattinková | Vítězka v kategorii: Svatba
O citronových dortech a koláčích se říká, že by vás měly nejprve ohromit svou kyselostí a poté ukonejšit harmonickou chutí. Isabelle Hattinkové se ono první sousto podařilo zachytit, ale zda se pak výraz dotyčné dámy rozjasnil, to už nevíme… (foto: FPotY)
Hod naanem
Čchung-feng Wu | Vysoce ceněno v kategorii: Street food
Snímek zachycuje mladíka připravujícího oblíbený asijský chléb naan: Jedná se o kvasnicové pečivo, které se liší v závislosti na zemi původu. Konkrétně čínská varianta se peče ve válcové peci na dřevěné uhlí a mimo jiné tvoří nedílnou součást ujgurské kuchyně. (foto: FPotY)
Sladké sny
Marcin Jucha | 2. místo v kategorii: Food influencer
Sladké snění pojal Marcin Jucha doslovně: Ve studiu si postavil koupelnu, vanu naplnil cukrovou vatou, namísto bahenní masky nanesl modelce na tvář růžovou čokoládu a oči jí zakryl koblihami. Ideální relaxace… (foto: FPotY)
Smím ochutnat?
Georgia Glynn Smithová | Vysoce ceněno v kategorii: Prostřeno
Pokud máte štěstí a bydlíte v hotelu Giraffe Manor nedaleko keňské metropole Nairobi, můžete stolovat spolu s žirafami. Zvířata jsou na lidskou přítomnost zvyklá, své dlouhé krky prostrkují dovnitř okny a nezdráhají se ani ochutnat z talířů na stolech. (foto: FPotY)