Extrémní ekosystém kuchyně: Kdo žije v mikrovlnce?

Španělský výzkumný tým prozkoumal mikrobiální společenstva obývajících mikrovlnné trouby. Badatelé v nich identifikovali řadu druhů, které jsou obvykle zdraví neškodné, pro odborníky ale nesmírně zajímavé.

01.01.2025 - Stanislav Mihulka



Zdaleka ne každý čistí mikrovlnnou troubu každý den. V tomto dnes již takřka nepostradatelném kuchyňském zařízení se tak často hromadí zbytky potravin a nečistot. Leckoho možná překvapí, že mikrovlnné záření má jen velmi omezené sterilizační účinky. Mikrovlny ohřívají materiály tím, že způsobují pohyb molekul vody a dalších polarizovaných molekul, což vede k tepelnému efektu. Tento ohřev může zabít některé mikroorganismy, pokud je dosaženo dostatečně vysoké teploty po dostatečně dlouhou dobu, nicméně mikrovlny samy o sobě (bez tepelného efektu) nemají přímý sterilizační účinek.

Jak ukazuje nedávný výzkum španělských odborníků, mnoho rozmanitých mikroorganismů si z intenzivního mikrovlnného záření mnoho nedělá. Ukázalo se, že v mikrovlnkách prosperují celé mikrobiální ekosystémy, v nichž se vyskytuje mnoho zajímavých organismů.

Biodiverzita v mikrovlnkách

Manuel Porcal z Univerzity ve Valencii a jeho spolupracovníci v rámci tohoto výzkumu pořídili výtěry z vnitřních stěn 30 mikrovlnek. Třetina z nich pocházela z domácností, třetinu sdílel větší počet lidí, například v kancelářích nebo na univerzitách a třetina pocházela z vědeckých laboratoří. 

Ukázalo se, že v mikrovlnkách žije celá řada zajímavých bakterií, z nichž mnohé jsou známé tím, že žijí v bezprostřední blízkosti lidí, například bakterie rodů Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus a Priestia. Také se ale ukázalo, že útroby mikrovlnných trub jsou často domovem extremofilních mikrobů, známých svou odolností vůči záření, jako například Deinococcus, Hymenobacter, Kineococcus, Sphingomonas a Cellulomonas. Z pohledu vědců jsou společenstva mikrovlnek podobná společenstvům mikrobů, jaké nacházíme třeba na solárních panelech. Podrobnosti výzkumu uveřejnil odborný časopis Frontiers in Microbiology.

Pokud jde o různé skupiny mikrovlnek, nejméně mikrobů a v nejnižší diverzitě žije v kuchyňských zařízeních z domácností. V domácnostech se asi přece jen nejvíce dbá na čistotu. Více mikrobů a ve vyšší biodiverzitě obývá mikrovlnky sdílené více lidmi a největší a nejpestřejší společenstva mikrobů vědci objevili v laboratořích. Tato zařízení ale obvykle neslouží k přípravě jídla a používají se hlavně k experimentům.


Další články v sekci