Recept proti demenci? Bobule, čaj a červené víno
Zvýšená konzumace potravin bohatých na flavonoidy podstatně snižuje hrozbu rozvoje demence. Podle nové studie je pozitivní vliv flavonoidů obzvláště významný u rizikových skupin.
Flavonoidy, vyskytující se přirozeně v bylinkách, ovoci a zelenině, mají podle řady odborníků velmi příznivé účinky na lidské zdraví. Chrání buňky před volnými radikály, brání růstu nádorových buněk, příznivě působí proti srdečním chorobám a celkově posilují imunitní systém. Výzkumný tým, který vedla Amy Jenningsová z Královské univerzity v Belfastu, se nedávno zaměřil na roli flavonoidů v souvislosti s demencí.
Demence je charakterizována jako globální porucha intelektu, paměti a osobnosti, přičemž mezi hlavní rizikové faktory demence patří věk. U lidí starších 65 let trpí demencí zhruba 5 % populace. Celosvětově je demence bohužel na vzestupu. Podle loňské britské studie by do roku 2040 mohlo v Anglii a Walesu žít s demencí až 1,7 milionu lidí – o více než 40 % více, než se původně předpokládalo. Celosvětově by v roce 2050 mohlo demencí trpět až 153 milionů lidí. Vědci a lékaři se proto snaží hledat účinné postupy pro včasnou diagnostiku, prevenci a léčbu demence.
Flavonoidy jako prevence
Jenningsová s kolegy analyzovali údaje o více než 120 tisících dospělých ve věku 40 až 70 let, které jsou uložené v britské databázi UK Biobank. Výsledky výzkumu ukázaly, že zvýšení konzumace potravin a nápojů obsahujících velké množství flavonoidů, obzvláště bobulí, čaje a červeného vína snižuje riziko demence zhruba o 28 procent. Výrazné to bylo zejména u lidí s vysokým genetickým rizikem demence a se symptomy deprese.
Jak to u podobných studií bývá poměrně časté, vzhledem ke způsobu sběru dat a jejich vyhodnocování nelze s jistotou říct, zda se jedná o příčinnou souvislost. Zdá se ale, že mezi konzumací potravin s množstvím flavonoidům a nižším rizikem demence je přinejmenším těsný vztah. Závěry své studie vědci zveřejnili v odborném časopisu JAMA Network Open.
„Naše výsledky představují jasnou zprávu pro veřejné zdraví. Jednoduchá opatření, jako je zvýšení denní spotřeby potravin s vysokým obsahem flavonoidů, mohou snížit riziko nástupu demence, především u vysoce rizikových skupin,“ shrnuje Jenningsová. „V současnosti nemáme k dispozici účinnou léčbu demence a čelíme značným ekonomickým i sociálním nákladům, které toto onemocnění nese. Preventivní opatření by proto měla být zásadní prioritou v péči o zdraví.“
Rostlinné zdroje flavonoidů
- ovoce (švestky, jablka, jahody, maliny, borůvky, citrusy, černý rybíz, arónie)
- zelenina (celer, petržel, brokolice, cibule, česnek, pórek)
- luštěniny
- byliny
- ořechy
- sója a červená, černá či hnědá rýže
- kakao
- zelený čaj
- rajčata
Nejznámější flavonoidy
- rutin
- resveratrol
- quercetin
- antokyany
- pyknogenol
- protianthocyanidiny