Mléko na sto způsobů: Jaký je rozdíl mezi kefírovým a acidofilním mlékem?

Výrobků vzniklých fermentací mléka pomocí živých kultur existují desítky druhů, v závislosti na použitých surovinách a způsobu kvašení. Jaký je rozdíl mezi kefírovým a acidofilním mlékem?

07.07.2024 - Barbora Jelínková



U kefíru, jehož domovina se nachází na Kavkaze, se uplatňuje symbiotická bakteriální a kvasinková kultura nazývaná kefírová zrna. Při následné fermentaci se uvolňuje nepatrné množství alkoholu a nápoj je perlivý. Kefírové mléko se mu přitom složením velmi podobá, ale obsahuje stokrát nižší podíl kvasinek.

Acidofilní mléko se pro změnu vyrábí s využitím kultury Lactobacillus acidophilus, tedy stejné bakterie, jakou najdeme i v jogurtech. Protože je ovšem acidofilní zákys ostře kyselý, kombinuje se nejčastěji s tím smetanovým. Bakteriální fermentační kultura slouží rovněž pro vznik zakysaného podmáslí, a to z produktů zbylých při výrobě másla.

Témata

mléko

Další články v sekci