Astrid Lindgrenová: Silný příběh o silné ženě

Jaký byl osud a skutečná tvář nejslavnější spisovatelky knih pro děti, autorky příběhů Pipi Dlouhé punčochy, Dětí z Bullerbynu, Karkulína ze střechy a mnoha dalších?

30.05.2004 - Komerční prezentace



Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších si přečtete ve vydařeném životopisném románu německé autorky Susanne Lieder, které se podařilo vytvořit citlivý portrét silné, empatické ženy. Pohlédněte spolu s ní za zrcadlo.

Bouřlivá léta dospívání

Svobodná, devatenáctiletá dívka v té době, navíc těhotná se ženatým mužem, to se rovnalo tragédii. I přes slib, že se s ní Blomberg ožení, jakmile se rozvede, ale jako podmínku si dává, že se musí dítěte zbavit, odmítla a rozhodla se dítě si nechat. Na celou její rodinu to uvrhlo temný stín a stali se terčem posměchu a kritiky celého okolí. Rodiče jí tedy poslali do Stockholmu, kde se zapsala na kurzy psaní a čekala na porod.

Svého syna Larse Lasse porodila 4. prosince 1926, nechala ho v pěstounské péči a vrátila se domů.

Dvakrát do stejné řeky

Astrid již nebavilo čekat na Blomberga, až se konečně rozvede a nehodlala se stát macechou sedmi dětí. Svého syna vídala jen málo a přes nízký plat si nemohla dovolit vzít si ho k sobě. Světlo do celého příběhu vnesla nová práce, kterou získala v Královském automobilovém klubu, kde jí do života vstoupil další ženatý muž Sture Lindgren.

Ten ještě v době, kdy byl ženatý, požádal Astrid o ruku. I přes silné protesty rodičů se však nakonec v roce 1931, poté, co se rozvedl, vzali. Ihned si osvojil Lasseho, kterého si mezitím Astrid přivezla domů, dal mu své příjmení a společnou dceru Karin měli o tři roky později.

Silné příběhy silných žen

Tento zajímavý životní příběh talentované a nekonvenční ženy vydal Nakladatelský dům GRADA pod značkou Metafora, v oblíbené edici biografických románů. Pod označením „béžovky“ můžete najít další knihy o mnohých žen z historie, které na pár stránkách sdílejí se světem své osudové příběhy.

  • Zdroj textu

    Komerční prezentace

  • Zdroj fotografií

    Komerční prezentace


Další články v sekci