Dobré zprávy: Vaření čaje dokáže z vody odstraňovat těžké kovy

Studie vědců Severozápadní univerzity prokázala, že vaření čaje dokáže z pitné vody účinně odstraňovat těžké kovy jako je olovo a kadmium.

01.03.2025 - Stanislav Mihulka



Příprava a pití čaje odpradávna přináší mnoho pozitivního. Jen málokoho by ale nejspíš napadlo, že čaj funguje i jako přírodní filtr. Jak nedávno prokázali vědci americké Severozápadní univerzity, čaj absorbuje z vody těžké kovy jako je olovo a kadmium.

Vinayak Dravid a jeho kolegové zjistili, že čajové lístky dokážou během procesu louhování na svém povrchu absorbovat ionty těžkých kovů, kde zůstanou „přilepené“ až do vyhození čajového sáčku do odpadkového koše. Výzkum filtračních schopností čaje v těchto dnech uveřejnil odborný časopis ACS Food Science & Technology.

Čaj jako filtr

Jak uvádí Dravidův kolega a první autor studie Benjamin Shindel, čajové lístky nejspíš nejsou coby materiál nijak zázračné. Podobného efektu by zřejmě bylo možné dosáhnout i s jiným materiálem s podobnou konzistencí. V případě čaje je to ale velmi praktické. Připravíte nápoj a současně odstraníte z vody těžké kovy.

Badatelé uspořádali sérii experimentů, v nichž testovali vliv typu čaje, čajových sáčků a postupu přípravy čaje na absorpci těžkých kovů – olova, chromu, mědi, zinku a kadmia. Ukázalo se například, že hodně záleží na typu sáčku s čajem. Mechanismus odstraňování těžkých kovů funguje daleko nejlépe se sáčky z celulózy a u papírových sáčků. U nylonových a bavlněných byly výsledky mnohem horší. Lépe podle vědců také funguje jemněji drcený černý čaj.

Důležitou roli hraje i doba, po kterou se čajový sáček louhuje ve vodě. Čím déle to trvá, tím více iontů těžkých kovů čaj absorbuje. Výsledky experimentů ukazují, že během přípravy čaje lze z vody odstranit takové množství těžkých kovů, které může mít pozitivní význam pro lidské zdraví. Badatelé odhadují, že při přípravě typického šálku čaje, kdy se čaj vaří 3 až 5 minut, dochází k absorpci asi 15 procent obsaženého olova.


Další články v sekci